Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

A bölcsőhalál jelei

A bölcsőhalál 1 éves kor előtti hirtelen elhalálozást jelent, amelynek megelőző tünetei nincsenek és általában a boncolás és egyéb utólagos vizsgálatok sem tudnak kiváltó okokat igazolni. Mivel ez a tragikus esemény végigkíséri az emberiség történetét, számos kutatás próbálta feltérképezni a SIDS (sudden infant death syndrome – hirtelen csecsemőkori halál tünetegyüttes) kialakulásában szerepet játszó körülményeket és szervi okokat. 

Megfigyeltek több olyan jellemzőt, amely gyakrabban fordult elő a tragikus végkifejlethez vezető esetek között, de egyik sem kapott bizonyítást, mint egyeduralkodó ok. Ilyenek lehetnek a gyermek túlöltöztetése, a hason fekvés, a levegő szennyezettsége (pl. dohányfüst), a túl puha fekhely. A csecsemő testi jellemzői közül szerepet kaphat a koraszülöttség vagy egyéb fejletlenség (pl. sorvadások), a drogos anyától való születés, ikerterhesség vagy két szülés közötti túl rövid periódus.

Sajnos a szoros megfigyelések ellenére sem sikerült a csecsemőhalál bekövetkezésére utaló megelőző jeleket megfigyelni.  A folyamat csendben, haláltusa nélkül zajlik le, a légzés teljes elmaradásával.

Kutatások zajlanak jelenleg is abban az irányban, hogy a szindróma összefüggésben lehet-e a csecsemők amúgy is váltakozó ritmusú légzésével, a légzőközpont fejletlenségével vagy az alvás-ébrenlét zavarával. Az USA-beli adat, hogy a babák hanyatt fektetését propagáló törekvések következtében a SIDS 40%-al csökkent.

Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a hason fekvő babáknál a belső szervekre ható nyomás következtében túlingerlődik a bolygóideg, ami a légzés és keringés reflexes csökkenéséhez vezet.

Mivel a bölcsőhalált alapvetően a légzés elmaradása okozza, közvetlen tünetként megjelennek az oxigénhiány jelei: izomtónus-, szívritmus- eltérések, bőr-elszíneződés.

Gyakoriságáról megközelítő adatok vannak csak, a csecsemőkori halálozási esetek körülbelül fele erre vezethető vissza. A legveszélyeztetettebb korosztály a 4 hónapos és egy éves kor közötti babák. Ebben az időszakban tanácsos légzésmegfigyelő-rendszert működtetni, amely jelez, ha a babánál túl hosszú légzésszünet jelentkezik.

Vész esetén alkalmazzunk újraélesztést és hívjuk azonnal a mentőket!

Tartalomhoz tartozó címkék: bölcsőhalál bölcsőhalál jelei