Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

A kötődő nevelés

Abban, hogy milyen emberré válunk, nagyon nagy szerepe van annak, hogyan bántak velünk szüleink gyermekkorunkban. A gyermeknevelési tanácsokat felvonultató könyvek gyakran egymással ellentétes állításokat tartalmaznak, és sok kismama mindet végigolvasva összezavarodik. Természetesen jól szeretné csinálni, testileg és lelkileg egészséges gyermeket szeretne nevelni, akinek megadna mindent, amit csak tud. Legszívesebben mindig vele lenne, felvenné, ha sír, szoptatná, amikor úgy érzi, a kicsi kívánja, és vele aludna, amíg lehet.

A kötődő nevelés egy olyan gyermeknevelési stílus, amelynek célja az, hogy a szülő és a gyermek között erős és stabil érzelmi kötődés jöjjön létre. Ez a kötődés teszi majd később képessé a kicsit arra, hogy magabiztos, optimista felnőtté váljon, aki hisz magában, empátiával viszonyul másokhoz, és egészséges, szeretetteljes kapcsolatokat tud kialakítani.

Ennek a nevelési stílusnak az alapja az, hogy a kicsi érzelmi szükségletei legalább annyira fontosak, mint a fizikaiak. Tehát nem elég, ha megetetjük, megszoptatjuk a gyereket, ha éhes, és betakarjuk, ha fázik, hanem arra is figyelünk, hogy mindig elegendő szeretetben, becézgetésben, érintésben legyen része. Hiszen később így lesz képes közeledni másokhoz, kifejezni az érzéseit, elfogadni és viszonozni másokét.

Ne aggódj!


Sok kismama hajlamos folyton amiatt aggódni, mi van, ha valamit elront, és nem lesz tökéletes szülő. Ez természetes, hiszen, ha gyereket vársz, vagy egy csecsemőt gondozol, szeretnél mindent megadni neki. Nem attól leszel jó szülő, ha betűről betűre betartod a gyereknevelési szakkönyvek tanácsait; sokkal jobb, ha az ösztöneidre hallgatsz. Ha sikerül átvenned a kicsi ritmusát, kitapasztalni, mikor mit szeretne, és mindig kielégíted a szükségleteit, megtettél mindent, amit lehet.

A kötődő nevelési stílus azt szorgalmazza, hogy minél több testi kontaktus legyen a baba és a mama között. A csecsemő teljes mértékben a szülőre van utalva, hiszen nem tud egyedül táplálkozni vagy tisztálkodni, a szülő testközelében érzi magát biztonságban. A nevelési stílus követői az igény szerinti, nem pedig a szigorúan ütemezett szoptatás hívei. Ez ugyanis a baba számára nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem nyugtatóan is hat. Az együtt alvás, illetve a baba kendőben való magunkon hordozása szintén segítik a kötődés kialakulását.

Nem kell félned, hogy mindezekkel elkényezteted a kicsit. Hiszen a „túl sok” szeretettel sosem tehetsz rosszat; legfeljebb azzal, ha később mindent ráhagysz a gyermekedre, és sosem vársz el tőle semmit.

Tartalomhoz tartozó címkék: kötődő nevelés