Termékek Menü

Babaszoba bútor - mire figyeljünk?

A babaszoba bútorzatával kapcsolatban a legalapvetőbb elvárások, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek, ne legyenek sérülékenyek, olyan festékkel és egyéb vegyszerekkel készüljenek, amelyek nem károsak az egészségre és ne legyenek olyan alkatrészei, amelyek könnyen leszedhetőek és szájba véve légzési nehézségeket okozhatnak a picinél.

Jó ha a babaszoba bútorai nem túl könnyűek, biztonságosabb, ha nem tolható/borítható fel könnyen egy ilyen bútordarab. Ezek mellett jó, ha természetes anyagból (fa, pamut vagy len) készülnek. Nem alapelvárás, de igen kellemes lehet (ugyanakkor az áron is sokat emelhet), ha a babaszoba bútorai átalakíthatóak, akár méret szerint, ahogy nő a gyerek, akár funkciójukban. Az összeépített bútorok (pl. pelenkázós kiságy) kis lakásba praktikusnak tűnhetnek, de igen lekorlátozhatják a lehetőségeket. Érdemes kipróbálni a mosógép tetejére helyezett pelenkázólapot, amelyet dolgunk végeztével el is rakhatunk.

Ha van hely külön pelenkázóbútornak, olyat válasszunk, amelynek felületén a pelenkázómatracon kívül a szükséges holmik (popsitörlő, hintőpor, néhány pelenka, hajkefe stb.) is elférnek. A pelenkázó alatti szekrényben praktikus és könnyen elérhető helye van pelenkáknak, rugdalózóknak, bodyknak és kis zokniknak. Jó, ha a különböző gyerekruháknak és -holmiknak van megfelelő hely ajtós szekrényekben és fiókokban is.

Fontos, hogy az ajtók és fiókok jól záródjanak, ha a gyerek könnyen hozzá tud férni a bútorok belsejében tárolt dolgokhoz, vagy nyitni-csukni tudja az ajtókat, az többféle baleset veszélyét is magában rejti. Nagyon fontos, hogy a gurulós bútorok görgői teljes biztonsággal rögzíthetőek legyenek (és rögzítve is legyenek!), egy bútordarab nem várt „megindulása” komoly balesetek forrása lehet!

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az újszülött az erős színeket tudja megkülönböztetni egymástól, így a fejlődése és komfortérzete szempontjából is jó, ha láthat ilyet a gyerekszobában. Ha nem is a babaszoba bútor egésze élénk színű, de egy-egy ajtó vagy a natúr színű bútorokra akasztott egy-egy kiegészítő az egész látványt fel tudja dobni.

Tartalomhoz tartozó címkék: babaszoba bútor