Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Cikkek

Cikkek

A terhesség elején még minden újdonsült kismama úgy készül, hogy a pici kilenc teljes hónapig élvezi majd legújabb „otthonát”, és csak azután bújik elő.
A babavárás idején a szülők igyekeznek elolvasni az összes fellelhető gyermekneveléssel foglalkozó könyvet, és beszerezni a szükséges bútorokat, babaápolási szereket, ruhákat, pelenkát és más eszközöket. Mivel a csecsemők élettere az első hat hónapban lényegében a fekhelyre koncentrálódik, az egyik legfontosabb feladat a megfelelő kiságy kiválasztása.

A babavárás időszakának egyik legnagyobb kihívást rejtő és egyben legizgalmasabb feladata a gyerekszoba berendezése.

Az édesanya gyakori testi közelsége elősegíti az érzelmi kötődést a baba és a mama között, így a kicsi később egészséges felnőtté cseperedik, aki képes kifejezni saját érzelmeit, és elfogadni, viszonozni másokét.
Hazánkban hosszú évtizedeken keresztül a „katonás” gyermeknevelési irányelvek voltak meghatározóak.
A kisgyermekes anyukaként legszívesebben a nap huszonnégy órájában a közelünkben tudnánk a babát. Még éjszaka is, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy nem történik semmi baj. Ez az aggódás a későbbiekben sem szűnik meg, legfeljebb mérséklődik egy kicsit. Ez azonban szülőként teljesen természetes.

Az együttalvás a gyerekkel mindkét (sőt esetenként mindhárom, ha az apa is részt vesz) fél számára sok előnnyel jár.

A koraszülés nem csak a baba fejletlensége miatt rémisztő esemény, hanem azért is, mert a leendő szülők sok esetben lelkileg felkészületlenek a gyermek érkezésére. Hiszen abban a hitben voltak, hogy még több-kevesebb idő hátra van a nagy eseményig.
A koraszülött babák esetében a legnagyobb problémát a test alulfejlettsége és az immunrendszer gyengesége jelenti. Ezért koraszülés esetén mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a kisbaba védekezőképességét erősítsük. (A legnagyobb veszélyt egyébként ilyenkor nem az édesanya által hordozott kórokozók jelentik, hiszen kísérletekkel bizonyították, hogy azokra a kórokozókra, amelyekkel az anya a terhesség során találkozott, a pici szervezete is fel van készülve. Sokkal nagyobb és egyben nagyon nehezen elkerülhető veszélyforrás a kórházban burjánzó, megállíthatatlan és eltávolíthatatlan vírus és baktériumflóra.)
A kisbabát váró szülők manapság rengetegféle kiságy közül választhatnak. Mivel a megfelelő bútordarab kiválasztásánál tényleg nagyon sok szempontra oda kell figyelnünk, könnyen eshetünk abba a csapdába is, hogy elcsábulunk olyan lehetőségeknek, amelyek a használat szempontjából végül indifferensnek bizonyulnak.
Néhány évvel ezelőtt, amikor még az EU termékforgalmazási irányelvei nem voltak kötelezőek hazánkban, több tragédia is előfordult, mert olyan gyermekbútorok kerültek forgalomba, amelyek nem voltak elég biztonságosak.

A szoptató párna arra való, hogy a baba testét kényelmesen és stabilan alátámasztva, hosszú távon is ideális körülményeket biztosítson a szoptatás idejére.

A kórházból való hazatérés után sok édesanya elbizonytalanodik, hogy megfelelően képes lesz-e ellátni csecsemőjét. Nem érti még a jelzéseit, illetve nincs rutinszerűen tisztában azokkal a szabályokkal, amelyeket érdemes betartani mind a csecsemő, mind saját nyugalma érdekében.
Ha csecsemőnk – sérülés következtében vagy anélkül – aggodalomra okot adó állapotba kerül: elszürkül, nem megfelelően lélegzik, elernyed, a gyors segítségnyújtás életet menthet.
Az újszülötteknek készülő ruhák méretezése 56-tól 62-esig tart. A méret száma nagyjából a születési hossznak feleltethető meg. Természetesen a megfelelő méretet befolyásolja a születési súly is, pl. egy 56 cm-rel született nagyobb súlyú babára lehet, hogy 57-58-as méretű ruhácska lesz jó.
A babával való együttalvás olyan téma, amely legalább akkora indulatokat vált ki laikusok és szakemberek körében is, mint az otthon szülés. Az ellentábor sok-sok érvet és negatív tapasztalatot próbál felsorakoztatni az együttalvás ellen, de ezek a lelkes egyetértőket nem tántorítják el igazán.
Az újszülöttek koponyájának csontjai még puhák, a hat koponyacsont közötti távolság aránylag nagy, így a fej rugalmas, mérete és formája könnyen alakul. Azért van ez így, hogy megkönnyítse a baba útját a szülőcsatornán át.
A koraszülés minden mamának sokkot okoz, ezért a koraszülött babák ellátásában legtöbbször az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a magában nem bízó, tapasztalatlan anya le tudja-e küzdeni a kétségbeesését, és el tudja-e hinni magáról, hogy meg tud küzdeni a kialakult helyzettel.
A bababútorok tipikusan olyan berendezési tárgyak, amelyekről akkor derül ki, hogy jól választottunk-e, amikor már használatban vannak. A megfelelő választásban rengeteget segíthet a tapasztalat, vagy annak híján az, hogy megpróbáljuk elképzelni, milyen igényeknek kell megfelelni.

A babaszoba bútorzatával kapcsolatban a legalapvetőbb elvárások, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek, ne legyenek sérülékenyek, olyan festékkel és egyéb vegyszerekkel készüljenek, amelyek nem károsak az egészségre és ne legyenek olyan alkatrészei, amelyek könnyen leszedhetőek és szájba véve légzési nehézségeket okozhatnak a picinél.

Az újszülöttek gondozásával kapcsolatos véleményekben két nagy iskola csap össze újra és újra:

  • Az egyik a rendszeresség híve, azon alapszik, hogy a gyereket a megingathatatlan rend nyugtatja meg, a háromóránkénti etetés, a kiságyában való alvás, stb.

A babát váró nők egyik legnagyobb mumusa a szoptatás. Sokszor, amikor itt az ideje elkezdeni, az nehezíti meg legjobban a dolgukat, hogy már hosszú ideje gyötrik magukat a kérdésekkel: fog-e menni, lesz-e tejem, elég lesz-e a mennyiség, akar-e majd szopni a babám, megfelelő lesz-e a tejem minősége stb.

Az újszülött számára nem csak a születés jelent kimerítő élményt, hanem az anyával való kilenc hónapon át tartó szimbiózisból való kiszakadás is törést okozhat.
A csecsemők tüdeje a születés utáni hetekben-hónapokban fejletlen. Ezért természetes, hogy a légzésük periodikus, vagyis egy darabig egyenletesen szuszognak, majd pár másodperc kimarad és újra indul a ritmusos lélegzetvétel.

Konkrét megelőzési stratégiát nem tudunk ajánlani, de van néhány óvintézkedés, amellyel csökkenthető a tragédia bekövetkezésének veszélye.

A bölcsőhalál 1 éves kor előtti hirtelen elhalálozást jelent, amelynek megelőző tünetei nincsenek és általában a boncolás és egyéb utólagos vizsgálatok sem tudnak kiváltó okokat igazolni. Mivel ez a tragikus esemény végigkíséri az emberiség történetét, számos kutatás próbálta feltérképezni a SIDS (sudden infant death syndrome – hirtelen csecsemőkori halál tünetegyüttes) kialakulásában szerepet játszó körülményeket és szervi okokat. 
A babaszoba berendezésének tervezésénél hasonlóan kell eljárnunk, mint bármely más szobák esetében. Érdemes előre elgondolni, hogy mely tevékenységek fognak folyni a helyiségben, ki fogja végezni ezeket, mekkora helyigénnyel, milyen technikai kötöttségei vannak a térnek stb. Vegyük tekintetbe azt, hogy ugyan itt a baba ellátása-ápolása zajlik majd, de a tevékenységeket alapvetően a mama fogja végezni, így nagyon fontos mindkettőjük igényeit figyelembe venni. Azt is érdemes már az elején eldönteni, hogy a gyermek születése előtt szeretnénk-e kompletten berendezni a a gyerekszobát, olyan bútorokkal, amelyek a már járkáló, önálló tevékenységeket folytató kisgyermeknek is megfelelnek?
A babaszoba alap berendezési tárgya a kiságy. Ha gondoljuk kiegészítőnek vásárolhatunk mellé bölcsőt is, hiszen sok segítséget adhat a baba megnyugtatásában, altatásában, de tartsuk szem előtt, hogy a babánk hamar ki fogja nőni. A pelenkázó szekrény olyan értelemben nem számít alapvetőnek, hogy szükség esetén kiválthatjuk a mosógép tetejére fektetett pelenkázó matraccal, de sokan vannak, akik például a kanapén pelenkáznak. Akik kényelmesnek, praktikusnak találják, azoknak rendelkezésre áll nagyon sokféle változata, amely alapvetően egy fiókos/ajtós komód-szerű szekrényből és a tetejére applikált keretes pelenkázó asztalból áll.
Az anyatej a baba számára nagyon könnyen emészthető táplálék. Megfigyelhetjük, hogy a pohárban hagyott lefejt anyatej néhány óra elteltével önmagát kezdi elbontani. Így érthető, hogy a kizárólag anyatejjel táplált babák gyomrából igen hamar kiürül a táplálék, ami szükségessé teheti a korábbi gyakorlat szerinti 3 óránál sűrűbb szoptatásokat.
Sok termékre igaz, hogy ha szettben vásároljuk meg olcsóbb. Így van ez a bababútorok piacán is, bár a dolgunkat megnehezíti, hogy a különböző gyártók különböző dolgokat értenek szetten. Érdemes alaposan körülnézni és a bababútorokkal kapcsolatos alapvető és praktikus tanácsok figyelembevételével válogatni.
Abban, hogy milyen emberré válunk, nagyon nagy szerepe van annak, hogyan bántak velünk szüleink gyermekkorunkban. A gyermeknevelési tanácsokat felvonultató könyvek gyakran egymással ellentétes állításokat tartalmaznak, és sok kismama mindet végigolvasva összezavarodik. Természetesen jól szeretné csinálni, testileg és lelkileg egészséges gyermeket szeretne nevelni, akinek megadna mindent, amit csak tud. Legszívesebben mindig vele lenne, felvenné, ha sír, szoptatná, amikor úgy érzi, a kicsi kívánja, és vele aludna, amíg lehet.
A koraszülött vagy átlag alatti súllyal született kisbabáknak speciális pelenkára van szükségük.

Az első gyermek születésekor a lelkiismeretes szülő megtesz, amit tud, hogy a kicsi semmiben se szenvedjen hiányt. Megpróbál beszerezni mindent, amire a csecsemőnek szüksége lesz: babaápolási szereket, pelenkát, ruhácskákat, gyerekbútorokat.

Az első gyermek megérkezése hatalmas élmény és egyben nagy kihívás az újdonsült szülők számára.
A kötődő nevelési stílus azt vallja, hogy nem szükséges egy szigorúan időzített menetrend szerint szoptatnod a babádat; akkor vedd mellre, ha úgy érzed, igénye van rá.
Egy babaöböl használatával a babád külön ágyban, de mégis szorosan melletted alszik. Így nem kell éjszakánként kikelned az ágyból ahhoz, hogy megszoptasd, visszaadd a cumiját, megnyugtasd vagy betakargasd.
Lilibel baba-mama ágy használatával a babád külön ágyban, de mégis a testközeledben alszik. Számodra azért praktikus, mert éjszaka nem kell kikelned az ágyadból ahhoz, hogy a babádat megszoptathasd, visszaadd neki a cumiját, megnyugtasd vagy betakard.
A baba-mama kiságy egy olyan bútor, amelyben a babád a saját kis fészkében alszik közvetlenül melletted.

Arról már sok szó esett, hogy miért fontos egy újszülötteknek és a pici babáknak, hogy az éjszakát is édesanyjuk mellett, és ne elzárva tőle, külön kiságyban töltsék. Én magam, átérezve ennek fontosságát, szívesen magunk közé vettem volna a kislányunkat az ágyba, hogy megadhassam neki a testközelséget éjszaka is.

Sok anyuka dönt úgy, hogy kisbabáját inkább külön, kiságyban szeretné altatni, mert úgy érzi ez felel meg leginkább a család igényeinek.
Bár nem sokan hallották a kifejezést, de a Lilibel kiságyainkat egyre többen hívják oldalkocsi kiságynak.
A babavárás vége felé egyre sürgetőbbé válik a kérdés: miben altasd a kisbabádat? A leggyakrabban a kiságy mellett döntenek az anyukák, pedig ha a babaszobában elegendő a hely és a pénztárcánk is megengedi, egy bölcső még jobb megoldás lehet az újszülött számára.
Az egyik legfontosabb érv a bölcső használata mellett, hogy a folyamatos ringó mozgás nagyon jól fejleszti az újszülött illetve a nagyobb csecsemők idegrendszerét. Emellett, mivel a folyamatos mozgatás az anyaméhet idézi, megnyugtatja és biztonságérzettel tölti el őket, így könnyebben nyugszanak meg vagy alszanak el.

Egy jó bababölcső valójában olyan, mint az anyaméh. Kis méretének köszönhetően szorosan körülöleli a babát, így az biztonságban, védettségben pihenhet, ráadásul ha ringatják, az ugyancsak a pocakban töltött időket idézi a kicsi számára. Nem csoda, hogy a babák annyira szeretik.

A kombi babaágyak onnan kapták nevüket, hogy kombinálják a klasszikus rácsos kiságyat a pelenkázóval. Általában akkor döntenek az anyukák a kombi babaágy megvásárlása mellett, ha a babaszobában pici a hely, esetleg a születendő babának már egy nagyobbacska testvérrel kell osztoznia a gyerekszobán. Abban az esetben is jó megoldás lehet a kombi babaágy, ha egyáltalán nincs gyerekszoba, ezért a babágyat a szülők szobájában vagy a nappaliban kell elhelyezni.
Ha gyakran utaztok el több napra nyaralni vagy a nagyszülőkhöz, rokonokhoz, érdemes lehet beruházni egy hordozható babaágyba. Praktikus, hiszen összecsukható, így könnyedén befér az autó csomagtartójába, vagy ha éppen nincs használatban, akkor a lakásban is könnyedén lehet tárolni.

A szülésfelkészítésben az egyik legfontosabb szemlélet, hogy a kismamában létrejöjjön az az ösztönös állapot – amelyben félelmek és korlátozó tudatosság nélkül kellemes szülésélményben lehet része.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a szüléssel sok minden lezárul, az ösztönös állapot megélésének elve valójában a baba megszületése után is fontos, hogy megmaradjon.

A bababútorok megvásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a praktikusság. Különösen igaz ez olyankor, amikor nincs túl sok hely a babaszobában vagy akár külön babaszoba sem áll rendelkezésre. Ilyenkor érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen bútordarabokat vásároljunk meg születendő gyermekünk számára.