Termékek Menü

Baba kiságy

A kisbabát váró szülők manapság rengetegféle kiságy közül választhatnak. Mivel a megfelelő bútordarab kiválasztásánál tényleg nagyon sok szempontra oda kell figyelnünk, könnyen eshetünk abba a csapdába is, hogy elcsábulunk olyan lehetőségeknek, amelyek a használat szempontjából végül indifferensnek bizonyulnak.

Mire figyeljünk baba kiságy választásakor?

A megfelelő kiságy praktikus tulajdonságainak egy része a mama szempontjából, más része a gyermek szempontjából fontos.

  • Az anya derekát kíméli például a különböző magasságokban rögzíthető matrac vagy a leengedhető rács. Ha ilyen baba kiságyat választunk, használatkor nagyon fontos odafigyelni, hogy a gyermek magasságához megfelelően állítsuk be a matrac magasságát, hiszen ha a gyermek súlypontja állva túl magasan van a rács tetejéhez képest, előfordulhat, hogy egy óvatlan mozdulattal kiborul az ágyból, komoly sérüléseket szerezve.
  • Szintén oda kell figyelni a leengedhető rács mindenkori visszaemelésére, ha csak egy pár pillanatra is hagyjuk magára a csecsemőt, illetve arra, hogy a rács mozgatásakor ne csípjük be magunkat vagy a kicsit, illetve, hogy a rácsot a különböző pozíciókban megfelelően rögzítsük.
  • A gyermek számára fontos paraméterek: a matrac minősége, az ágydeszka lehetőleg rácsos legyen a szellőzés végett, az ágyrácsok távolsága véletlenül se adjon lehetőséget arra, hogy a baba közéjük dugja a fejét.
  • Jó, ha mind az ágykeret, mind a matrac természetes anyagból van és kiemelten fontos, hogy az alkalmazott festékek ne tartalmazzanak az egészségre káros anyagokat.

Ezek az alapfunkciók szükségesek ahhoz, hogy a kiságy elláthassa a feladatát, de létezik sok olyan kiegészítő tulajdonság is, amely bizonyos élethelyzetekben vagy lakáskörülmények között nagyon meg tudják növelni egy baba kiságy használati értékét.

Lehet kapni pelenkázóval vagy kisszekrénnyel összeépített kiságyakat, bizonyos típusok olyan komplex bútordarabként lettek megtervezve, hogy kisebb átalakításokkal végigkísérhetik a gyermek fejlődési időszakait, akár 8–10 éves koráig. Ez utóbbiak kategóriájába tartoznak azok a modellek, amelyek akár komóddá vagy más funkciót betöltő bútordarabbá alakíthatóak át.

Tartalomhoz tartozó címkék: baba kiságy