Termékek Menü

Igény szerinti szoptatás

Az anyatej a baba számára nagyon könnyen emészthető táplálék. Megfigyelhetjük, hogy a pohárban hagyott lefejt anyatej néhány óra elteltével önmagát kezdi elbontani. Így érthető, hogy a kizárólag anyatejjel táplált babák gyomrából igen hamar kiürül a táplálék, ami szükségessé teheti a korábbi gyakorlat szerinti 3 óránál sűrűbb szoptatásokat.

A természetes csecsemőgondozás hívei szerint a baba ösztönösen tudja mikor és mire van szüksége, így rá lehet bízni, hogy mennyi időnként és mennyit akar szopni. Az idejétmúlt gyermekgondozási szakkönyvek által előírt menetrend: 3 óránként szoptatás, mérlegelés, aggódás, ha a pici nem evett „eleget”, merev, természetellenes és fölösleges stresszek forrása.

Az igény szerinti szoptatás módszerével táplált baba valószínűleg a három óránál gyakrabban, kisebb mennyiségeket fog szopni, így egy napra vetítve várhatóan jóval többet eszik, mint beszabályozott társai. Az igény szerinti szoptatás mellett a mama teje is igény szerint termelődik.

Tévhit, hogy a szoptatások között azért kell órákat várni, mert időre van szükség a tej kiválasztásához. A tej nagy része akkor választódik ki, amikor a baba mellen van, így egyrészt jóval nagyobb mennyiség tud termelődni, mint amennyit amúgy a „kapacitás” megengedne, másrészt megkíméli a mamát, hogy feszülő mellekkel várakozzon a kiírt időpontra. Többször kis mennyiség elfogyasztása a baba élettani igényeinek is jobban megfelel. A gyakori mellretétel pedig fokozza a tejtermelést.

Az igény szerinti szoptatásnál nem érdemes megvárni, hogy a pici sírással jelezze éhségét. Ezt megelőzően tátogással, cuppogással, esetleg az ököl szájbavételével már jelzéseket ad arra vonatkozóan, hogy szívesen enne. Nem kell megijedni, ha néhány hét bejáratott menetrend után a baba hirtelen változtat, pl. úgy tűnik, hogy éhes marad a szoptatás után. Nem szabad ilyenkor elkezdeni a mellétáplálást, hiszen bár ez arról szól, hogy a mennyiségi igényei növekedtek, bízhatunk abban, hogy a szervezet „megoldja” az utánpótlást.