Termékek Menü

Koraszülött pelenka

A koraszülött vagy átlag alatti súllyal született kisbabáknak speciális pelenkára van szükségük.

A koraszülött csecsemők izmai kevésbé fejlettek, így gyengébbek, mint a kilenc hónapra született babáké. Ha megnézzük, hogyan fekszik egy időre született és egy koraszülött baba az inkubátorban, láthatjuk az ebből fakadó különbséget. Előbbiek ugyanis maguk mellé húzzák a végtagjaikat, utóbbiaké viszont a testük mellett fekszik, mert izmaik még nem elég erősek. Ha nem támasztjuk alá sehogyan a baba testét, végtagjai oldalra lógnak, hiszen nem tudja tartani azokat. Az újdonsült szülő ösztönösen megérzi, hogy a csecsemő számára kényelmetlen így feküdni. Ha figyelünk arra, hogy a baba megfelelő pozícióban feküdjön, elősegíthetjük izmai fejlődését és a tökéletes testtartás kialakulását. Így hasonló ütemben lesz képes megtanulni felülni, mászni vagy járni, mint a többiek.

A koraszülött babák nem tudják irányítani a mozgásukat, ebben az ápolók és a szülők segíthetnek a csecsemő megfelelő testtartásának biztosításával. Így a kisbaba kényelmes pozícióban feküdhet, minél inkább megközelítve a méhen belüli testtartást. Ebben a pózban gyengéden megmozgathatja, megfeszítheti és elernyesztheti az izmait, ami segíti normál fejlődését. Azonban nehezen biztosíthatjuk a megfelelő pozíciót a baba számára, ha olyan pelenkát adunk rá, amely túl nagy rá.

Ezért nagyon fontos, hogy babád számára kifejezetten koraszülötteknek való pelenkát vásárolj; olyat, amely 2 kg vagy az alatti súlyú babák számára, a kórházi felügyelet alatt eltöltött első heteire fejlesztettek ki. Ugyanis csak a koraszülött pelenka idomul tökéletesen a kis súllyal született csecsemők testéhez.

Lényeges, hogy olyan pelenkát válassz, amely légáteresztő, így a baba bőre szabadon lélegezhet. A puha tapintású külső borítás kényelmes viseletet biztosít a picinek, a lágy belső fedőréteg pedig gyorsan elvezeti a nedvességet, így a kicsi bőre száraz és egészséges marad. Az íves elülső kiképzésű, speciális köldökkivágással ellátott termékek védik az érzékeny köldökcsonkot. A koraszülött pelenka segítségével a babák a lábaikat magzati pózban tudják tartani.