Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Szülésfelkészítés és ami utána jön...

Halász Katalin dúla cikke - www.kismamakiseres.hu


A szülésfelkészítésben az egyik legfontosabb szemlélet, hogy a kismamában létrejöjjön az az ösztönös állapot – amelyben félelmek és korlátozó tudatosság nélkül kellemes szülésélményben lehet része.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a szüléssel sok minden lezárul, az ösztönös állapot megélésének elve valójában a baba megszületése után is fontos, hogy megmaradjon.

A szülés sohasem kizárólag az anya szülése, hanem egyben egy ember megszületése is, ezért nemcsak az anya szempontjából kell, hogy az első hetek és hónapok nyugalmasak legyenek, hanem a baba számára is kellő biztonságot kell nyújtanunk.

A szülés utáni napokban, hetekben és hónapokban az anya és a gyermek  legtermészetesebb összekapcsolódása a testi közelség, amely elősegíti a helyzet kölcsönösen pozitív megélését, ezáltal támogatva a biztonságos kötődést.

Szerencsére már egyre több bababarát kórház van, ahol az első percektől kezdve anyamellre teszik az újszülöttet, de a kórházból hazatérve sokan döntenek úgy hogy babájukat maguktól távol, sokszor külön szobában altatják. Részben így hallják magabiztosnak tűnő rokonoktól, másrészt sokan az intim kapcsolat mielőbbi normalizálása érdekében is igyekeznek „leválasztani” a babájukat.

A külön alvásra szoktatás azonban sokszor túl nagy ugrás az anyaméhben megtapasztalt biztonsághoz és nyugalomhoz képest. Ma már számos pszichológiai és gyakorlatias indok szól amellett, hogy egy kisbaba az első hónapokban éjszaka az édesanyja közelében aludjon. Hiszen az anya testi közelsége az egyik legfontosabb igénye egy babának születése után.

Ebben segíthet egy új típusú babaágyikó, az ún. babaöböl (az egyik legnépszerűbb és általam is jó szívvel ajánlott Lilibel), amely Magyarországon is kezd elterjedni. Az ilyen ágy – egyfajta oldalkocsiként - a szülői ágy keretéhez csatlakoztató, így az édesanya szorosan a babája mellett, mégis külön ágyban alhat.

Így nemcsak könnyebben átvészelhetők egy anya számára az első hónapok éjszakai megpróbáltatásai, hanem a kisbabának biztosítja azt, ami számára a legfontosabb: az anyai közelség adta biztonságot. Ez az a természetes és ösztönös állapot, amelyben érdemes az első hónapokat megélni.

Halász Katalin
kismamakísérő, dúla, gyógymasszőr, párkapcsolati coach
www.kismamakiseres.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: szülésfelkészítés