Termékek Menü

Csecsemő gondozása

A kórházból való hazatérés után sok édesanya elbizonytalanodik, hogy megfelelően képes lesz-e ellátni csecsemőjét. Nem érti még a jelzéseit, illetve nincs rutinszerűen tisztában azokkal a szabályokkal, amelyeket érdemes betartani mind a csecsemő, mind saját nyugalma érdekében.

Hogyan gondozd a babádat?

Az étkezéssel kapcsolatban nem kell megijedni, ha az első egy-két hétben a csecsemő kevesebbet eszik. Az anyatej összetétele változó – az első hetekben sűrűbb – és ha gondoskodunk róla, hogy a pici folyadékigénye ki legyen elégítve, akkor nem lesz gond. A csecsemő folyadékigénye a testsúlyának 1/6-a a szopott mennyiséget is beleértve. Ezt a mennyiséget akkor is el kell fogyasztania, ha amúgy nem jelez hiányt. Ha bőre színe egészséges és kutacsa nem horpad be, akkor megfelelő egyensúlyban van a folyadékháztartása.

A táplálás gyakorisága átlagosan 3 óra, de ha a baba egészséges (és miért is ne lenne az?), ehhez nem kell katonásan ragaszkodni, nyugodtan meg lehet várni amíg felébred adott esetben.

A normális széklet színe aranysárga, túrós. A napi többszöritől a 2-3 naponta egyszeri alkalomig változhat a gyakorisága. A fentiektől való eltérés rövid ideig nem mérvadó, ha több napon keresztül fennáll, akkor érdemes orvosnak megmutatni a babát.

Enyhe hasfájások miatti sírás (ilyenkor a lábát is felhúzza) normális, ha súlyosabbá válik a helyzet, segíthetünk masszázzsal.Ha hosszabb időn keresztül válságos állapot áll fenn, érdemes elvégezni bizonyos vizsgálatokat (széklet, ultrahang).

bőr enyhe sárgás elszíneződése normális az első két hétben (a máj éretlensége miatt), ha aluszékonysággal társul, illetve a baba nem eszik-iszik rendesen, akkor javasolt egy orvosi vizsgálat. A babák bőre nagyon érzékeny, könnyen kiszárad, ezért speciális fürdetőszert igényelnek. Kiütéseket, piros foltokat az anya táplálkozásában előforduló anyagok okozhatnak, érdemes összefüggést keresni az elfogyasztott ételek és a bőr állapota között. A pelenkázott bőrfelület különösen érzékenyen reagálhat a hatásokra, amelyeknek ki van téve (vizelet, széklet – ezek összetétele – , befülledés, meleg), ezekre popsikenőcsök garmadája jelenthet megoldást.

Tartalomhoz tartozó címkék: csecsemő gondozása