Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Csecsemő újraélesztése

Ha csecsemőnk – sérülés következtében vagy anélkül – aggodalomra okot adó állapotba kerül: elszürkül, nem megfelelően lélegzik, elernyed, a gyors segítségnyújtás életet menthet.

Természetesen minden ilyen esetben orvost (mentőt) kell hívni, de amíg a segítség megérkezik, mi magunk is tehetünk a kicsiért.

  1. Először fogjuk meg a két vállát és szólítgassuk, enyhén rázzuk meg. A csecsemők és felnőttek esetében a klinikai halál állapotának fő kiváltó oka (amikor szükség van a csecsemő újraélesztésére) eltér: a felnőtteknél keringési rendellenesség, míg a gyerekeknél túlnyomó többségben légzési rendellenesség okozza a bajt.
  2. Ha nem történik változás, az első teendő az idegen tárgy keresése a szájüregben, garatban, hiszen igen gyakran előfordul, hogy a csecsemő a szájába vesz olyan apró tárgyakat, amelyek a torkára jutva nehézségeket okoznak. Enyhén hajtsuk hátra a fejet (minél kisebb a baba, annál kisebb mértékben) és alaposan tekintsük át a szájüreget.
  3. Ha nincs a szájban idegen tárgy, figyeljük meg a légzést. Ha nincs légzés, kezdjük meg a csecsemő újraélesztését. Nagyon gondosan járjunk el, hiszen ha tisztában is vagyunk az újraélesztés lépéseivel, figyelembe kell vennünk hogy a csecsemő testmérete sokkal kisebb, testrészei sokkal érzékenyebbek mint egy felnőtté!
  4. Végezzünk öt, a kisgyermek tüdőkapacitásának megfelelő méretű befúvást, a fejmérettől függően orrba-szájba, vagy csak szájba.
  5. A befúvások után fejtsünk ki 30-szor enyhe nyomást a mellkasra. A nyomás helye a mellkas középvonalában, a szegycsont alsó harmadán, a mellbimbóvonal alatt található. Csecsemők esetén szigorúan két ujjal fejtsünk ki nyomást! A nyomás maximális mértéke a mellkas keresztmetszetének felső harmadáig tart.
  6. A mellkasnyomást 2 befúvás követi, majd újra a kompresszió következik és ezt váltogatjuk addig, amíg a spontán légzés el nem kezdődik. A kompressziók során a fejet támasszuk meg. (Aki utánaolvas, találkozhat olyan véleménnyel is, hogy a csecsemők újraélesztésénél hatékonyabb a 15:2-es arány, mint a felnőtteknél alkalmazott 30:2-es.)

Íme egy hasznos videó a csecsemő újraélesztéséről:

Tartalomhoz tartozó címkék: csecsemő újraélesztése