Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Együttalvás a babával

A kisgyermekes anyukaként legszívesebben a nap huszonnégy órájában a közelünkben tudnánk a babát. Még éjszaka is, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy nem történik semmi baj. Ez az aggódás a későbbiekben sem szűnik meg, legfeljebb mérséklődik egy kicsit. Ez azonban szülőként teljesen természetes.

És persze az is, ha a mama és a baba együtt alszik. Az édesanya testi közelsége a kisbaba számára számtalan előnnyel bír.

  • Vizsgálatok igazolják, hogy az anyja közelében a csecsemő életfunkciói, légzése, keringése stabilabb, azaz sokkal kisebb a bölcsőhalál előfordulásának kockázata.
  • Így ráadásul az édesanyának nem kell éjszaka felkelnie ahhoz, hogy megszoptassa gyermekét, ezt akár fekvő helyzetben is megteheti, mindössze közelebb kell emelnie magához a picit.
  • Ha a cumi álmában kiesik a baba szájából, az édesanyának csak egy mozdulatába kerül, hogy visszaadja, ehhez sem kell felkelnie.
  • Ha a baba felsír, szintén sokkal könnyebben megnyugtathatja az anyuka, közben akár még párja is nyugodtan aludhat tovább.
  • Ráadásul a kutatások alapján a szülőkkel alvó babák ritkábban ébrednek fel és kevesebbet sírnak éjszaka.

A fenti előnyök ellenére sok kismama nem meri éjszakára maga mellé venni a babát, mert fél, hogy forgolódásával felébreszti, esetleg álmában véletlenül ráfekszik, így sérülést okoz neki. A kisméretű eszköz könnyen elfér a franciaágy mellett, ennek köszönhetően úgy tudsz együtt aludni a kicsivel, hogy nem kell attól félned, hogy ráfekszel vagy megnyomod.

Az úgynevezett együttalvó (vagy más szóval baba-mama ágy) a szülői ágy mellé állítható, így a kisbabád és te együtt, mégis külön alhattok. A bölcsőkkel és a hagyományos kiságyakkal ellentétben együttalvóban a pici külön alszik, mégis szoros közelségben van Hozzád. Így ha felsír, könnyedén megnyugtathatod vagy megszoptathatod.

És ami a legfontosabb: ha egy anya éjszaka azonnal válaszol az baba sírására, a kicsi valóban biztonságban fogja érezni magát, így később nagyobb bizalommal lesz környezete iránt is, hiszen tudja, hogy ha segítséget kér, azonnal választ kap rá.