Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Együttalvás a kisbabával?

A babával való együttalvás olyan téma, amely legalább akkora indulatokat vált ki laikusok és szakemberek körében is, mint az otthon szülés. Az ellentábor sok-sok érvet és negatív tapasztalatot próbál felsorakoztatni az együttalvás ellen, de ezek a lelkes egyetértőket nem tántorítják el igazán.

Az egymás melletti alvás ugyanis a kisgyermek ellátásának természetes és gördülékeny módja, amely - ha körültekintéssel szervezzük meg és alkalmazzuk - nem kell, hogy veszélyeket rejtsen magában és nem egyenes következménye az sem, hogy feldúlja vagy tönkretegye a szülők közötti kapcsolatot.

A baba születése után egy-két nappal felismeri édesanyját, az illatát, a mozdulatait és az érintését. Az első néhány hétben ő jelenti számára a kapcsolatot a külvilággal és a biztonságot az idegen körülmények között. Ezért ebben az időszakban különös jelentősége van a közeli testi kontaktusnak.

A természeti népek gyakorlata egyébként azt mutatja, hogy felismerték, hogy a babák és a mamák éjszakája is nyugodtabb, ha azt egymás közelében töltik. Nem feltétlenül arról van szó, hogy egy ágyban, bár az érintés, a fizikai közelség kiemelkedő szerepet játszik.

Találékony kismamák számtalan működtethető módozatát találták ki ezen probléma megoldásának: ilyen például a Lilibel együttalvó, amelyben a szülői ágy terében, abból mégsem helyet foglalva tud aludni a kicsi.

Az együttalvás a kisbabával a mamának is fontos és előnyös, hiszen ha megébred a baba, nem kell felkelni hozzá, és a szoptatások is kevés „felhajtással”, kényelmesen történhetnek meg.

Megfigyelések szerint az együttalvás során átadott rengeteg plusz érintés, szeretet, gondoskodás és biztonság effektíve tapasztalható a babán. A pár hónapos csecsemők még nem alusszák át az éjszakát, és ez nem rossz szokás, hanem természetes jelenség. Mint ahogy az is, hogy könnyebben alszanak vissza, ha érzik az anyuka megnyugtató közelségét.

Úgy tűnik, a kicsik számára hosszú távú pszichikai előnnyel is jár az együttalvás: megfigyelések igazolják, hogy az együttalvó csecsemőből lett tinédzserek, majd felnőttek nyitottabbak az intimitásra, könnyebben alakítanak ki bensőséges kapcsolatokat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Együttalvás a kisbabával