Termékek Menü

Koraszülés utáni tejtermelés

A koraszülés minden mamának sokkot okoz, ezért a koraszülött babák ellátásában legtöbbször az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a magában nem bízó, tapasztalatlan anya le tudja-e küzdeni a kétségbeesését, és el tudja-e hinni magáról, hogy meg tud küzdeni a kialakult helyzettel.

Sokszor előfordul, hogy a korán született baba szoptatását a szülés után napokkal lehet csak megkezdeni, így a mama tele van félelmekkel, hogy beindul-e a teje, elég lesz-e a termelődő mennyiség, tudja-e megfelelően táplálni a kicsit. Sokan ezek miatt a félelmek miatt rögtön az elején tápszerhez nyúlnak, pedig több-kevesebb nehézséggel át lehet vészelni ezt az időszakot, és érdemes is, hiszen a koraszülött babáknak különösen szükségük van a számukra minden fontos tápanyagot tartalmazó és könnyen emészthető természetes táplálékra.

A tápszerre való áttérés másik oka gyakran az, hogy a kórházi személyzet nem szívesen látja a fejletlen és inkubátorban tartott baba közelében az anyát, erőltetik a szondás táplálást, mert félnek a fertőzéstől. A megfelelő óvintézkedések betartásával, kitartással, türelemmel és hittel, a legtöbb esetben mindkét akadály legyőzhető.

Kezdjük az utóbbival: megfigyelések bizonyítják, hogy az újszülött ellenállóbb azokkal a kórokozókkal szemben, amelyekkel anyja találkozott a terhesség során, így a mama által hordozott vírus és baktériumflóra nem jelent számára igazán veszélyt.

A koraszülés utáni tejtermeléssel kapcsolatban azt kell tudni, hogy minden paramétere a szoptatáson múlik. Annyi tej termelődik, amennyire szükség van, az elválasztást maga a szoptatás aktusa stimulálja. Természetesen a mennyiség növekedéséhez szükség lehet időre, de legyünk türelmesek és örüljünk minden, a legapróbb fejlődési lépésnek is.

Ha nincs lehetőség szoptatásra, akkor már a kórházban el kell kezdeni a fejést, majd az etetéseken kívül is érdemes folytatni, hogy erősítsük a koraszülés utáni tejtermelődést. Ha kezdetben nehezen is megy, próbálkozzunk újra és újra a szoptatással, hiszen babánknak nem csak a táplálék, hanem édesanyja érintése, ölelése, hangja is nagyon fontos.

Tartalomhoz tartozó címkék: Koraszülés utáni tejtermelés