Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Koraszülött baba szoptatása

A koraszülés nem csak a baba fejletlensége miatt rémisztő esemény, hanem azért is, mert a leendő szülők sok esetben lelkileg felkészületlenek a gyermek érkezésére. Hiszen abban a hitben voltak, hogy még több-kevesebb idő hátra van a nagy eseményig.

A legfontosabb ebben az esetben, hogy – különösen az anyuka – meg tudjon nyugodni és hinni tudjon abban, hogy képes lesz legyőzni az elé gördült nehézségeket.

A koraszülött baba szoptatása azért igen nehéz, mert sokszor a pici még ahhoz is gyenge, hogy szájába vegye édesanyja mellét. Hallottunk már olyat, hogy a kórházi személyzet ebben az esetben sürgeti és erőlteti a szondán keresztül való táplálást, annak ellenére, hogy több megfigyelés során is bebizonyosodott, hogy az újszülött légzésére, szívműködésére és fejlődésére is kiváló hatással van anyja közelsége, érintése.

Ha lehetőséget kapunk rá, próbálkozzunk a szoptatással, figyeljük meg, hogy a csecsemő, ha nem is tudja bekapni édesanyja mellét, reflex szerűen belefúrja arcát, odasimul a meleget és biztonságot jelentő testhez. Ilyen esetekben néha előfordul, hogy néhány kicsorduló cseppet le tud nyalni anyukája bőréről.

Hogyan szoptassuk koraszülött babánkat?

A természet gondoskodásáról ad tanúbizonyságot, hogy a koraszülő nők teje tökéletesen igazodik a pici igényeihez: nagyobb mértékben tartalmazza:

  • a növekedést serkentő fehérjéket és ásványi anyagokat,
  • több lektoferrint és immunvédő anyagot tartalmaz,
  • viszont kevesebb, a koraszülött számára nehezen emészthető laktózt.

A koraszülött baba szoptatása előtt érdemes a mellekben termelődött tej egy részét lefejni, több okból is: egyrészt a csecsemő könnyebben be tudja kapni a mellbimbót, ha nem feszül annyira a mell, másrészt az ún. hátsó tej, vagyis az a mennyiség, ami a vége felé ürül a mellből, sűrűbb és nagyobb arányban tartalmazza a baba számára nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Nagyon oda kell figyelni a koraszülött baba szoptatásának gyakoriságára is, hiszen fejletlenségük, gyengeségük miatt rengeteget alszanak, nem várható, hogy jeleznek, ha éhesek. Egy koraszülött esetében napi 10–14 etetésre is szükség lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: koraszülött baba szoptatása