Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Koraszülött párna

Az újszülöttek koponyájának csontjai még puhák, a hat koponyacsont közötti távolság aránylag nagy, így a fej rugalmas, mérete és formája könnyen alakul. Azért van ez így, hogy megkönnyítse a baba útját a szülőcsatornán át.

A koraszülöttek kis teste fejletlen, izmaik gyengék és csontjaik is lágyabbak a kelleténél. Ezért nagyon nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy hogy fekszenek, milyen pózban alszanak, mennyit mozognak, mert a helytelen testtartás izomproblémákat és csontdeformációkat (első sorban fejdeformitást) okozhat.

A koraszülött babák természetes módon nagyon sokat alszanak, ezalatt keveset változtatják a testtartásukat, ami igen hátrányos következményekkel járhat. Ezeket a deformációkat – ha már kialakultak – különböző gyógytornákkal ki lehet ugyan küszöbölni, de ha lehet, érdemes mindent megtenni az elkerülésük érdekében.

A kereskedelmi forgalomban kapható koraszülött párna vagy csecsemő fejpárna arra szolgál, hogy a kicsi fejét hanyatt fekve egyenesen tartsa, miközben kissé elemeli az ágymatractól. A kitámasztás miatt a bébi nem oldalt fekszik a fején, így oldalirányból nem tudnak préselődni az arccsontok.

A leggyakoribb fejdeformitás a koponya hátsó részének ellaposodása és a fej felfelé kicsúcsosodása. A kiemelés és a koraszülött párna öblének íves kialakítása miatt megelőzi a tarkó ellaposodását is.

A koraszülött párna egyúttal megakadályozza, hogy a gyermek oldalra vagy hasra forduljon, vagy újra és újra ugyanazt a pózt vegye fel, súlyos fejdeformációt előidézve ezzel.

Természetes módon az egészséges babáknak nincs szüksége párnára, hiszen a fej megemelése terhelheti a gerincet. Sok baba nem is szereti, ha normál párnát tesznek a feje alá, veszélyes is lehet, mert ha félretúrja a párnát, forgolódás közben alá kerülhet a feje, ami légzési problémákhoz vezethet. A koraszülött párna a mama által kialakított pózok megtartását szolgálja, akinek így lehetősége van váltogatni azokat, és ezzel megelőzni, hogy nagy mértékben vagy túl gyakran kapjon a fej egy bizonyos irányból pressziót.

Tartalomhoz tartozó címkék: koraszülött párna