Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Miért jó a babaöböl annak, aki külön szeretné altatni kisbabáját?

Sok anyuka dönt úgy, hogy kisbabáját inkább külön, kiságyban szeretné altatni, mert úgy érzi ez felel meg leginkább a család igényeinek.

Ez a legáltalánosabb gyakorlat ma kishazánkban, azonban érdemes tudni (a gyakorlott anyukák már bizonyára tudják), hogy sokszor hiába az eltökéltség, hogy a gyermekeinket távol tartsuk a szülői ágytól, a fáradtság gyakran felülírja az elgondolásainkat. Egy betegség, egy fejlődési ugrás vagy csak egy eseménydúsabb nap is gyakran okozza, hogy amúgy jól alvó kisbaba egész éjszaka nyugtalanul alszik. Ilyenkor a tapasztalat az, hogy egy idő után az anyuka kimerültségében „feladja”, és maga mellé veszi az ágyba kisbabáját.

Ezért ha a külön altatás híve vagy, akkor is érdemes megfontolni, hogy az első időkben inkább a babaöböl mellett dönts, mert ebben az időszakban nagyon sok olyan alkalom fog adódni, amikor segítségedre lesz az éjszakák folyamán:

  • Nem kell éjszaka fáradtan kikelned az ágyból ahhoz, hogy megszoptasd a babád, hanem könnyedén magad mellé emelheted, majd ha elaludt, egy mozdulattal visszateheted a helyére.
  • A kisbabák, akik édesanyjuk közvetlen közelében alszanak, ragaszkodnak a szoptatáshoz, de kevesebbszer keltik fel az anyukájukat éjjel, rövidebb ideig vannak ébren az éjszaka folyamán, és kevesebbet is sírnak.
  • Cumizó kisbabák esetében gyakori probléma, hogy a cumi alvás közben kiesik a baba szájából, ezért sírni kezd, így az anyukának rendszeresen fel kell kelnie ahhoz, hogy visszaadja neki. A Lilibel babaöböl használatával ez mindössze egy mozdulatot igényel Tőled.
  • Amint felsír kisbabád, azonnal a segítségére tudsz sietni, így apa is sokkal nyugodtabban fog tudni aludni, nem kell másnap reggel az éjszakai ébredésektől fáradtan munkába indulnia. (A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy ilyen közelségben az édesanya már gyakran azelőtt érzi, hallja, hogy kisbabája ébredezik, mielőtt az felsírna.)

Később, ha úgy jobbnak látod, könnyen átszoktathatod gyermeked a kiságyba, hiszen hasonló felépítéséből adódóan ugyanúgy berendezheted, mint a babaöbölt, így ismerős lesz neki a környezet.