Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Újszülött etetése

Az édesanya gyakori testi közelsége elősegíti az érzelmi kötődést a baba és a mama között, így a kicsi később egészséges felnőtté cseperedik, aki képes kifejezni saját érzelmeit, és elfogadni, viszonozni másokét.

A szoptatás nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem nyugtató, altató hatással is van a csecsemőre. Tehát akkor szoptasd a picit, ha úgy érzed, igénye van rá és éhes, ne pedig egy szigorúan időzített menetrend alapján.

Hányszor kérnek enni az újszülött kisbabák?

A babák általában nyolc-tizenkét alkalommal szopnak naponta, de akkor sincs semmi probléma, ha a tied ennél kevesebbszer vagy többször kívánja. A szoptatási időt sem kell szabályoznod, addig tartson, amíg a kicsi igényli.

A babának kezdetben a könnyen emészthető, tápanyagdús anyatejen kívül nincs szüksége más táplálékra. Szoptatás során lehetőleg váltogasd az egyes testhelyzeteket, és mindkét mellből szoptasd a kicsit, így kevésbé sebesedik ki és nem gyullad be az emlő, illetve a kellemetlen feszülés is megakadályozható.

Szoptatási nehézség? Ne aggódj!

Ha valamilyen okból nem tudsz szoptatni, például a befelé forduló mellbimbók miatt, vagy azért, mert nincs elég tejed, esetleg az vitaminhiány miatt nem elég tápláló, próbáld megoldani a helyzetet, de ne minden áron. Ha nem sikerül, fogadd el, hogy nem megy, és térj át a tápszerre; nem attól lesz valaki igazán jó anya, hogy tud-e szoptatni vagy sem.

A kicsi háziorvosával írathatsz fel tápszert, és a táplálás során mindig figyelj oda a babára, hogy nem jelentkezik-e nála kiütés, hasfájás vagy más hasonló probléma. Ha bármi ilyesmit tapasztalsz, mondd el az orvosnak, és próbálj ki egy másikat. Egy csecsemő nem feltétlenül fogadja el az első tápszert, lehet, hogy csak a harmadik fajta válik majd be.

Az újszülött tápszerek jele az 1-es, a számot a tápszer neve után találod. A kazeint tartalmazó tápszer a dundibb, a savófehérjét tartalmazó pedig a vékonyabb babáknak ideális. Allergiára való hajlam esetén válassz hipoallergén tápszert. Tápszeres etetés esetén is vedd ölbe a babát, hogy olyan közel lehessetek egymáshoz, mintha szoptatnád. Így akkor is biztosíthatod számára azt az intim és bensőséges kapcsolatot, amelyre szoptatáskor a táplálék mellett szüksége van.

Tartalomhoz tartozó címkék: újszülött etetés csecsemő etetése