Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Újszülött gondozása

Az újszülöttek gondozásával kapcsolatos véleményekben két nagy iskola csap össze újra és újra:

  • Az egyik a rendszeresség híve, azon alapszik, hogy a gyereket a megingathatatlan rend nyugtatja meg, a háromóránkénti etetés, a kiságyában való alvás, stb.
  • A másik, a természetes és rugalmas gondozás hívei, meg vannak győződve arról, hogy az újszülött a világra jötte után teljes értékű része a természetnek, ösztönösen tudja mire van szüksége. Érdemes megfigyelni a szükségleteit és reakcióit és ezekből kiindulva, az ő igénye szerint kell gondozni őt.

A közvélekedés lassan az előbbi felől az utóbbi felé tolódik el, ráébresztve a nőket arra, hogy ők ösztönösen megérzik, hogy mire van szüksége a babának gondoskodás címén. Általában nincs szükség merev rendszerekre, se arra, hogy orvosok mondják meg, hogy mi a jó a babának-mamának.

Ugyanígy feszül egymásnak a szoptatás kontra tápszeres táplálás, illetve az elválasztás helyes idejének meghatározását célzó vita több tábora. Gyermekünk születése után a legjobban tesszük, ha olyan módszert választunk, ami lelki berendezkedésünkhöz és személyiségünkhöz a legközelebb áll.

Az újszülött gondozásának sikeressége első sorban az anya kiegyensúlyozottságán múlik, így a legfőbb szempont, hogy ő olyan eszközöket kapjon a kezébe, amitől magabiztosnak érzi magát.

Kísérletek és megfigyelések tucatja mutatta ki, hogy a gyermek testi és lelki egészsége szempontjából milyen fontos a szoptatás. Az anyatej összetétele az adott helyzet (pl koraszülés) igényeinek megfelelően változni képes, így bizonyítva, hogy a természet gondoskodik a problémás helyzetek megoldásáról. A szoptatás eredményessége sokszor a megfelelő testhelyzeten múlik. Ne szégyelljünk tanácsot kérni (akár több helyről), eszközöket (pl. szoptatós párna) igénybe venni, gyakorolni és újra próbálkozni.

Az újszülött gondozásában alapvető szerepet kap a testi kontaktus, az anyai érintés, hang. Szintén új kutatások tucatjai elemzik, hogy a több időt az édesanyjuk közelében töltő csecsemők nem csak nyugodtabbak, könnyen kezelhetőek, hanem gyorsabb testi gyarapodást is mutatnak, valamint későbbi életszakaszaikban könnyebben nyílnak meg intim kapcsolatoknak.

Tartalomhoz tartozó címkék: újszülött gondozása