Termékek Menü

Újszülött ruhaméret

Az újszülötteknek készülő ruhák méretezése 56-tól 62-esig tart. A méret száma nagyjából a születési hossznak feleltethető meg. Természetesen a megfelelő méretet befolyásolja a születési súly is, pl. egy 56 cm-rel született nagyobb súlyú babára lehet, hogy 57-58-as méretű ruhácska lesz jó.

Az nem baj, ha kicsit nagy az újszülöttre a ruhaméret, egyrészt hamar belenő, másrészt nem mozog annyit, hogy ez akadályozhatná. Természetesen a túlságosan nagy ruhák sem jók, hiszen nem fednek-melegítenek megfelelően, szélsőséges esetekben veszélyt is jelenthetnek a picire, ha a ruha részei a nyakára tekerednek.

Manapság, a fejlett ultrahangkészülékek korában az orvosok általában elég pontosan meg tudják mondani a születendő baba méreteit, de azért mindenkit érhetnek meglepetések. A várt születési méretnek megfelelő ruhákból érdemes csak a minimálisan szükséges mennyiséget beszerezni, mert a csecsemők nagyon hamar kinövik ezeket.

Újszülötteknek vásárolandó ruhácskák, rugdalózók esetén nagyon fontos megnézni a ruhák anyagát és kidolgozását is. Ha a cippzár vagy az egyéb díszítések hanyagul, durva, szúrós elemekkel vannak rádolgozva az anyagra, ne vegyük meg a ruhát, mert irritálhatja a baba érzékeny bőrét. Érdemes természetes anyagból készült rugdalózókat választani, nem csak a baba bőrének megfelelő lélegzése miatt, hanem azért is, mert ezek könnyebben tarthatóak tisztán, jobban fertőtleníthetőek.

Sajnos az újszülött ruhaméreteknél is igaz az, ami miatt sokan bosszankodtunk már, hogy ahány gyártó, annyiféle méret. Vagyis nem elég a ruhácskákon a számozást megnézni, le is kell mérni a ruhadarabokat centivel, vagy összemérni olyanokkal, amelyek biztos, hogy jók. Vannak olyan gyártók is, amelyek nem a testhosszt írják rá méretezésként a rugdalózókra, hanem azt az életkort (hónapban), amilyen életkorú babának javasolják az adott darabot.

Újszülöttek ruháinál az egyik legfontosabb szempont az, hogy minél egyszerűbben tudjuk öltöztetni-vetkőztetni őket. Fontosabb szempont ez, mint a divatosság, színesség, vagy díszítettség. Ha gombos, cippzáras, fodros vagy más egyébbel „bonyolított” ruhát választunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a szempontot is!