Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

A bölcsőhalál elkerülése

Konkrét megelőzési stratégiát nem tudunk ajánlani, de van néhány óvintézkedés, amellyel csökkenthető a tragédia bekövetkezésének veszélye.

  • Javasolt a babákat háton fekve altatni, kemény, a kerethez jól illeszkedő matracon.
  • Ne fektessük a csecsemőt felügyelet nélkül olyan felületre, amely körbe tudja ölelni és ezáltal légzési nehézségeket okozni (állatbőr, puha takaró, süppedős matrac vagy párna). Az USA-ban évente 900 kisgyermek hal meg amiatt, mert a túl puha fekhely légzési nehézségeket okozott nála. Ne tartsunk a kiságyban semmi felesleges dolgot!
  • A pici, alvás közben a plüssök és párnák közé fúrhatja fejecskéjét.
  • A gyermek alvását szolgáló helyiség levegője legyen mindig tiszta és friss!
  • A dohányfüstös levegő kiemelt helyen szerepel a SIDS esetekhez kapcsolódó statisztikákban.
  • Kerüljük a gyermek testének túlhevülését (szoros, meleg ruha, túlzott fűtés vagy takarás)! A pár hónapos apróságok szervezete még nem tudja jól szabályozni a testhőmérsékletét. A túlmelegedés beláthatatlan belső szabályozási folyamatokat indíthat el, amelyek következménye a légzés lelassulása lehet.
  • Tápláljuk a csecsemőt természetesen, tegyünk meg minden a szoptatás érdekében, ezzel biztosíthatjuk, hogy szervei a lehető leghamarabb elérjék a szükséges érettséget!
  • Érdemes a legveszélyeztetettebb korosztály (4–12 hónaposak) biztonsága érdekében légzésmegfigyelő monitort alkalmazni és a szülőknek elsajátítani az újraélesztés lépéseit. A készüléken beállítható, hogy hány másodperces légzéskihagyás esetén jelezzen. Túl hosszú szünet esetén, ha a picinek van még szívverése, a legtöbb esetben visszaállítható a légzés.

Sok esetben elég, ha a szülő megérinti őket, de ha ez nem így történik, akkor próbálkozni kell újraélesztéssel.

Azon családokban, ahol előfordult már SIDS-es eset, különös hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre. A családon belüli ismétlődés esélye 2%, ami utalhat genetikai hajlamra is. A hosszú távú megelőzés vagy felkészülés jelenti a következő terhességet megelőző genetikai vizsgálatot, illetve azt, hogy mindkét szülőnek készség szinten el kell sajátítani az újraélesztés lépéseit.

Tartalomhoz tartozó címkék: bölcsőhalál elkerülése