Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Bölcsőhalál utáni azonnali újraélesztés

A csecsemők tüdeje a születés utáni hetekben-hónapokban fejletlen. Ezért természetes, hogy a légzésük periodikus, vagyis egy darabig egyenletesen szuszognak, majd pár másodperc kimarad és újra indul a ritmusos lélegzetvétel.

A baj akkor van, ha a légzésszünet ideje meghaladja a 15 másodpercet, ugyanis ennyi idő elég ahhoz, hogy a baba agysejtjei pusztulni kezdjenek. A csecsemők számára készülő légzésfigyelő eszközökön általában beállítható, hogy hány másodperces kihagyás után kezdjenek jelezni.

Ha sípolni kezd a készülék, még ne ijedjünk meg, lehet, hogy csak legurult a baba az érzékelőről. Ha nem így történt, finoman érintsük, simogassuk meg az apróságot, sok esetben ilyenkor magától helyreáll a légzés. Fontos, hogy esetleges rémületünket ne ragasszuk át a picire azzal, hogy felkapjuk, megrázzuk!

Az újraélesztés lépései

Az egész procedúra során igyekezzünk megőrizni nyugalmunkat, hiszen az a feltétele annak, hogy magabiztosan és koncentráltan cselekedjünk! Ha nem áll helyre magától a légzés ritmusa, emeljük át a babát egy keményebb felületre (pl. pelenkázó vagy padló). Ezen a ponton hívjunk szakszerű segítséget!

Ilyenkor is figyeljünk fejecskéje megtámasztására! Figyeljük meg, hogy a mozgatásra reagál-e valamit.

Az újreélesztés első lépése, hogy meggyőződünk arról, nincs-e a szájban valami, ami akadályozza a légzését (bukás, hányás, idegen test). Ha találunk ilyesmit, óvatosan távolítsuk el. Majd fektessük újra hanyatt a babát, egyenes testtartással, az állát picit emeljük meg, de ne hajtsuk hátra a fejét. Fordítsuk a fejét középre és fújjunk az orrba-szájba levegőt, hogy a mellkas megemelkedjen. Nagyon figyeljünk a pici tüdejének kapacitására! Ha erre sem reagál életjellel (lélegzés, mozgás, sírás), kezdjük meg a szívmasszázst, a mellbimbók vonala alatt a szegycsontra gyakorolt nagyon enyhe nyomással. A nyomást két ujjal végezzük, a tüdő függőleges síkján, az átmérő 1/3-a mérték.

Íme egy szakszerű videó, amely bemutatja, mit is kell tenni újraélesztés során:

Az újraélesztés folyamatát addig kell ismételni, amíg újra nem indul a légzés vagy meg nem érkezik a segítség.

Tartalomhoz tartozó címkék: bölcsőhalál újraélesztés