Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Együttalvás a gyerekkel

Az együttalvás a gyerekkel mindkét (sőt esetenként mindhárom, ha az apa is részt vesz) fél számára sok előnnyel jár.

A gyermek lelki fejlődését segíti a biztonságérzet révén, jó hatással van az anya lelki és fizikai állapotára és mindkettőjük számára megkönnyíti a szoptatás éjjel-nappali kihívását (különösen, ha éjszaka többször is szoptatunk).

Különösen ajánlott az együtt alvás a gyerekkel, ha a pici rosszul alszik, vagy ha a mama féltő (tart a csecsemőhaláltól).

Az együttalvás tehát mindenkinek javasolt, aki meg tudja teremteni a szükséges feltételeket: olyan ágy szükséges, ahol a gyerek se legurulni, se beszorulni nem tud; gondoskodjunk róla, hogy a kicsi ne tudjon se párna, se takaró alá beszorulni, amely fulladását okozhatja.

Sajnos azonban el kell mondanunk azt is, hogy ne döntsön az együttalvás mellett az, aki alkoholt vagy drogot fogyasztott, vagy aki beteg vagy túlságosan kimerült. A tudatmódosító szerek tompíthatják a természetes kontrollt, amely a szülőkben a gyermek testi épségének megóvására még alvás közben is működik.

 

Az együttalvás két gyakori kérdése

Két fontos kérdés van, amit a gyermekkel való együtt alvás felvet, az egyik a szülők szexuális életének kérdése, a másik pedig az, hogy meddig folytatható ez a gyakorlat:

1) Az előbbivel kapcsolatban a felmérések azt mutatják, hogy a gyermek jelenléte a hálószobában önmagában általában nem okoz problémát. Legyünk kreatívak ezen a téren (természetesen a megfelelő gondosság mellett)!

2) A meddig kérdésben érdemes a dolgot a gyermek és persze saját ösztöneinkre, megérzéseinkre bízni. Megfigyelések alapján a gyermek négy-öt éves kora környékén önállóan kezdi igényelni a saját hálószobát. Persze ezután is elfordulhat, hogy egy-egy rossz álom a szülők ágyába kergeti, de tény, hogy sokszor nincs szükség erőszakos átszoktatásra.

Előfordulhat, hogy a szülőket kezdi zavarni a gyermekük jelenléte: ilyenkor ötletesen, játékokkal, mesékkel enyhe "nyomást gyakorolhatnak" rá az önállósodás érdekében. Célravezető lehet, ha nem a szülői ágyban altatunk, hanem a saját kiságyában és csak az első ébredés után visszük át magunkhoz.