Weboldalunkon sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Termékek Menü

Koraszülött ruhák

A terhesség elején még minden újdonsült kismama úgy készül, hogy a pici kilenc teljes hónapig élvezi majd legújabb „otthonát”, és csak azután bújik elő.

Közben a mama igyekszik minden fontos információt begyűjteni, amit csak lehet, hogy felkészülten vághasson neki élete legnagyobb kihívást jelentő feladatának. A megfelelő bababútorok, babaápolási szerek és ruhák beszerzését is körültekintően végzi. Ezek megvásárlásakor arra azonban senki sem számít, hogy a baba valamiért úgy dönt majd, hogy korábban érkezik. Ezért most néhány egyszerű információval szeretnénk segíteni Nektek a témában.

Mi a koraszülött ruhák pontos mérete?

Ilyenkor a szokásos, 56-62-es méretű újszülött ruhák nagyon nagynak bizonyulnak, a baba hosszától függően 42-44-es méretű bodykra és rugdalózókra lesz szükség. A koraszülött ruhákhoz kevesebb babaruhaboltban lehet hozzájutni, mint a normál méretű, teljes időre született babáknak valókhoz, így a kismamának kicsit nehezebb a dolga.

Holmik a kórházban és otthon

A szülés utáni kórházi megfigyelés alatt a koraszülött babák sokszor csak egy pelenkát viselnek. A meghatározott hőmérsékletet biztosító inkubátor gondoskodik az ideális páratartalomról is, így a kicsi bőre nem szárad ki. Az orvosi személyzetnek folyamatosan látnia kell a kicsi bőrének színét, illetve mellkasának emelkedését légzéskor, ezekben a további ruházat akadályozná őket, ezért van a picin ilyenkor csak pelenka.

Ha viszont már nincs szükség párásításra, és a baba a fejlődés jeleit mutatja, egy egyszerű ruhácskát rá lehet adni, például egy koraszülött mellényt, hiszen a pici ellátásáról gondoskodó csövekre azért továbbra is gondolni kell.

Amikor a csecsemő kikerül az inkubátorból egy nyitott kiságyba, már nagy szükség van megfelelő koraszülött ruhára. Mivel a koraszülött babák nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, a ruhák tartják melegen a testüket. Ezeknek a csecsemőknek a testzsírja is sokkal kevesebb, mint a kilenc hónapra született babáknak, az sem védi őket a hideg ellen.

Mivel a koraszülött babák esetében a szülő nagy fájdalmára az első napokat nem töltheti a kívánt közelségben a csecsemővel, legalább a koraszülött ruhák vásárlása mint feladat megmarad neki, így úgy érezheti, mégis csak tett ő is valamit gyermeke egészségéért.